22 Şubat 2013 Cuma

SİSTEMLER VE UYGULAMALARI






1. Devamlı Artan Yükleme Sistemi
( Progressive Overload Training Principle)

Sistemin temeli devamlı artan ağırlıklarla çalışıp düzenli arttırma esasına dayanarak kasları geliştirmektir. Kaslar ağır kilolara karşı daha dirençli olacağından yapılan çalışmaya adapte olduklarında kuvvetlenecektir. Çalışmalarda kilolar arttıkça tekrar ve set sayılarında arttırmak, dinlenme sürelerini kısaltarak kaslara şiddet uygulamak gerekir.

2. Set Sistemi
( Set System Training Principle)

Yapılan hareketlerin tamamı 1 set esasına göre yapılır. 8 egzersiz yapılmaktaysa, burada 8 setlik bir program söz konusudur.

3. Ayırma Sistemi
( Isolatıon Training Principle)

Bağlantılı oldukları diğer kas grup ve kısımlardan ayrılarak sadece o kısmın çalıştırılmasıdır.


4. Öncelik Sistemi
( Muscle Priority Training Principle

Zayıf kalmış kas gruplarının gelişimini sağlamak için kuvvetlenip enerjiyi önce o zayıf kas gurubunu çalıştıran egzersizlere harcama durumudur. Belirtilen çalışma programlarını belli bir süre uyguladıktan sonra yeterli gelişmeyi sağladıktan sonra bazı kasların diğer kaslara oranla daha az geliştiği görülmektedir. Böyle durumlar meydana geldiğinde yani memnun kalmadığınız kas grupları varsa kas grubu hareketlerini antrenörünüzün de yardımıyla programın başına alıp, dinlendikten sonra diğer hareketlere geçilebilir.

5. Piramit Sistemi
( Pyramiding Training Principle)

Antrenmanlarda ağırlıkların her sette artırılması ters oranda yapılan tekrar sayılarının azaltılması ile uygulanan çalışma sistemidir. Piramit sisteminin iki çeşit kullanım amacı vardır. Birinci amaç kuvvet, ölçü ve kondisyon artışı sistemi, ikinci amaç ise sakatlıkları azaltarak ağır kilolara çıkabilmektir. Bu yüzden çalışmalara başlamadan önce ısınma ve ağır kilolara hazırlanmak gerekir.

6. Bölgesel Çalışma Sistemi
(Split System Trainig Principle)

Vücut bölümlerini ve kas gruplarını bölerek belirli günlerde çalıştırmaya dayanan bu yöntem gerek vücut geliştirme gerekse bütün sporcuların en çok uyguladığı çalışma sistemidir.
Tüm vücudun aynı gün çalıştırılması, çalışmalar ilerledikçe vücuda aşırı yük bindirecek ve sporcuyu zorlayacağından en uygun yöntem vücut ve kas gruplarını bölerek çalıştırmak olacaktır.
Bu sistemde kas grupları daha çok enerji ile çalıştırılarak tam bir konsantrasyon ile daha verimli çalışmış olacaktır.

7. Çift Set Sistem
(Super Set Training Principle)

İki hareketin dinlenmeden arka arkaya çalışılmasıyla uygulanan bu sistem, çalıştırılan kas gruplarına çok daha fazla kan pompalayacağından oldukça faydalıdır. İki hareket bittiği zaman 1 set çalışılmış olacak, vücut dinlendirildikten sonra tekrar çift set olarak çalışılmaya devam etmek gerekmektedir.
Aynı kas grubuna ait iki hareketi dinlenmeden yapmak vücudu çok yoracak, fakat azami kan pompalanmasından ötürü şişmeleri sağlanacaktır. Bu şekilde çalışma verimi de yükseltilmiş olacaktır.
Bu sistemde aynı kas grubuna ait iki hareket yapılabildiği gibi, Triceps ve Biceps gibi farklı kas grupları da çalıştırılabilir.

8. Birleşik Çift Set Sistem
(Compound Set Training Principle)

Aynı kas grubuna ait 2’den fazla hareketin ara vermeden ya da minimum dinlenme ile çalışılmasıdır. Hareket sayısı çift set sistemine göre daha fazladır. Çalışma şiddeti daha çok olacağından ileri seviyelerde uygulanması gereken bir sistemdir. Özellikle yarışma öncesi yoğun çalışma programlarında uygulanabilir.






9. İzometrik Gerilim Sistemi
(Iso Tension Training Principle)

Herhangi bir alet veya makine kullanmadan, seçilen bir kas grubunun kendi kabiliyeti ve kasılma gücü ile maksimum düzeyde kasılarak çalıştırılması yöntemidir. Bu çalışma sistemi kasa kuvvet ve ölçü kazandıracağı gibi, onun kontrol edilebilme yeteneğini de kazandıracaktır.
Çalıştırılmak istenilen kas 3 tekrar yapılmak suretiyle 3–6 saniye bütün şiddetiyle kasılmaktadır.
Bu sistemin bir şekli de İzometrik çalışmalardır. Bu çalışmalar sabit bir güce karşı, kası hareket ettirmeden, statik bir gerilim ile itme veya çekme gibi bir aktivite ile uygulanmaktadır.
İzometrik çalışmalar, vücut geliştirme veya herhangi bir spor aktivitesine ara verildiğinde yapılabilen çok yararlı aktivitelerdir. Set veya tekrarlar vücut geliştirme çalışmalarında olduğu gibidir. Önemli olan kasılma süresidir. Çalışma sırasındaki itme ve çekme aktiviteleri yarı güçle yapılıyorsa ilgili kası kasma süresi 15 – 20 sn. tam güçle yapılıyorsa 2 – 3 sn. olmalıdır.
Çalışma sırasında nefes tutulmamalı ve kaslar her gün çalıştırılmamalıdır. Bu sistem antrenmanlara ara verildiğinde, aletsiz çalışmalarla birlikte formu korumak için en ideal çalışma şeklidir.

10. Çalma Sistemi
(Cheating Training Principle)

Yapılan hareketin en zor olduğu noktada, kasın kendi gücünün yeterli olmadığı durumlarda diğer kas gruplarının ve vücudun yardımı ile en üst seviyeye ulaşarak setin tamamlanması aktivitesidir.
Bu sistem kiloların ağırlaştırıldığı dönemlerde kullanılan, iyi bir ölçü ve kuvvet arttırma tekniğidir.

11. Üçlü Set Sistem
(Tri Set Training Principle)

Aynı kas grubuna ait kasların dinlenmeden, ihtiyaca göre daha önceden belirlenen 3 ayrı egzersizle uygulanmasıdır. Özellikle büyük kas grupları için uygulanabilmektedir. Tekrar sayıları arttırılarak uygulanması halinde özellikle yarışma öncesi fazla kilo problemi olan sporcular için iyi bir yağ atma (definisyon) çalışması olacaktır.

Bu sistemde aynı kas grubuna ait iki hareket yapılabildiği gibi, farklı kas gruplarında 3 farklı egzersizin yapılması ile de uygulanabilir. Üç egzersiz bittiğinde 1 set tamamlanmış olacak dinlenme daha sonra verilecektir.

12. Dev Set Sistem
(Giant Set Training Principle)

Bu sistem aynı kas grubuna ait 4 – 6 egzersizin ara verilmeden ya da çok az dinlenerek uygulanması esasına dayanır. Bu teknik vücudumuzun her bölgesinin geliştirilmesi için yapılan bir uygulamadır. Programda kaç tane egzersiz varsa hepsi uygulanacak ve 1 set tamamlanmış olacaktır. Normal dinlenme süresi bu setin bitiminde verilmelidir.
Bu sistemde aynı kas grupları çalıştırıldığı gibi farklı kas grupları da çalıştırılabilir.
Örneğin; pazu için 1. Barbell Curl
2. Incline Bench Dumbbell Curl
3. Seated Dumbbell Curl
4. Preacher Curl

Göğüs ve Sırt için 1. Bench Press
2. Chin (Ön)
3. Incline Bench Dumbbell Flying
4. T-Bar Rowing
5. Decline Bench Press
6. Cross Bench Dumbbell Pullover

13. Önceden Yorma Sistemi
(Pre-Exhoustion Training Principle)

Vücut için yapılan temel egzersizlerde, büyük kas grupları çalıştırılırken küçük olan kol kasları hareketin etkisiyle yorulur. Örneğin göğüs ve omuz çalışmalarında ağı kilolar kaldırılırken kollardaki Triceps kasları yorulmuş olacaktır. Bu sebeple o kas grubunun temel hareketten sağlayacağı fayda da azalacaktır.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için, “önceden yorma sistemi” ile çalışmaktır. Yani kolları etkilemeyen bir egzersiz yapıldıktan hemen sonra o kas grubu için temel hareket uygulanıp çift set sistemi uygulanabilir.
Örneğin;
Göğüs için : Flat Bench Dumbbell Flying – Bench Press
Sırt İçin : Pullover – Pulldown
Omuz için : Dumbbell Side Lateral Raise – Standing Barbell Press
Trapez için : Shrug – Upright Rowing
Bacak için : Leg Extension – Squat veya Leg Press




14. Set’te Dinlenme Sistemi
(Rest-Pause Training Principle)

İleri seviyelerde uygulanması gereken bu sistem güç ve ölçü arttırma tekniğidir. Sezon dışı çalışmalarında ya da herhangi bir zamanda kaslara şok etkisi yaratmak için uygulanır. Bu sistemle ağır kilolara ulaşıp güç ve ölçü arttırılabilir.
Uygulama Şekli: Herhangi bir egzersiz 1 – 2 tekrar maksimum ağırlıkta yapılır, 10 – 15 sn beklenir sonra aynı şekilde 8 – 10 tekrar uygulanır. Bu çalışma birkaç set olacak şekilde tekrarlanır ve çalışma sonlandırılır.
Oldukça zor olan bu yöntem uzun süreli programlar halinde uygulanmamalı ve aynı kas grubu haftada birden fazla tekrarlanmamalıdır.

15. Devamlı Gerilim Sistemi
(Continius Tension Training Principle)

Çalıştırılmakta olan kası devamlı olarak kasılı tutma esasına dayanan bu sistem çok ağır kilolarda çalışılmasa bile, tam konsantrasyon halinde hiç gevşetmeden uygulanmalıdır.

16. Maksimum Kasma Sistemi
(Peak Contraction Training Principle)

Çalıştırılmakta olan kasın tam anlamıyla kasılı olduğu noktada en üst düzeyde kasılma yaptırılması uygulamasıdır. Örneğin; Biceps için yapılan Dumbbell Curl hareketinde, ağırlık en üst noktaya kaldırıldığında kasta oluşan boşalmayı önlemek için dirsekler geriye çekilir, vücutta öne eğilirse hedeflenen kısımda büyük bir gerilme meydana gelecektir.

17. Negatif Tekrar Sistemi
(Reverse Gravity Training Principle)

Ağır bir teknik olan bu sistem, aşağıya doğru yani negatif yönde çalıştırma esasına dayanmaktadır.
Bir egzersizin negatif yönde uygulanmasının çalışılan kas grubunda pozitif yönde yapılan çalışmalara kıyasla daha çok yükleme meydana getirdiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Egzersize başladıktan en az 1 sene sonra uygulanması gerekmektedir.
Negatif tekrarlar, kaslarınıza kiloyu indirme esnasında maksimum gerilimi sağlayan en iyi çalışma yöntemidir. Ancak bu teknikle çalışabilmek için kaslarda büyük bir konsantrasyon ve hakimiyet gereklidir.
Bu çalışma pozitif tekrarların da etkinliğini arttıracak ve daha ağır kilolar kaldırmaya faydası olacaktır.


18. Yardımlı Tekrarlar Sistemi
(Forced Reps Training Principle)

Bu yöntem çalışma esnasında belirli aşamalara ulaşıldığında sınırlarınızı zorlamalı, hareketi yapabildiğiniz kadar devam ettirmeli son birkaç tekrarda yardımcının çok hafif dokunmak suretiyle hareketi tamamlamanızı ifade eder.
Bu uygulamada en faydalı nokta, son tekrarların yardımlı yapılmasıdır. Vücudu daha fazla zorlamak faydalı olmayacaktır.

19. Çift Bölgesel Sistem
(Double Split Training Principle)

Vücudun aynı gün içinde birkaç bölüm halinde çalıştırılmasıdır. Bu sistemde kas grupları daha çok enerji ile çalıştırılarak tam bir konsantrasyon ile üst seviyede çalışmış olacaktır.
Örneğin; Sabah Göğüs-Triceps, Akşam Sırt-Mide. Ertesi Gün Sabah Omuz-Biceps-Mide, Akşam Bacak-Baldır çalıştırılması gibi.

20. Yanma Sistemi
(Burns Training Principle)

Bir egzersiz tam olarak ve azami tekrarla yapıldıktan sonra, harekete devam edemeyecek duruma geldiğinizde, egzersizi 1/3 oranında kısaltarak yapma ve kaslardaki yanma-hissetme esasına dayanmaktır. Burada azami zorlama çalıştırılan kaslarda şişme meydana getirecektir.

21. Kalite Sistemi
(Quality Training Principle)

Bu sistemin ana prensibi, çalışma sırasında set aralarındaki dinlenme sürelerini minimum düzeyde tutarak (15 – 20 sn), ilerleyen zamanlarda daha az ara vererek setleri üst üste uygulamaktır.
Ancak bu sistemle yapılan çalışmalarda ağırlıklar ister istemez düşecektir. Hafif kilolarla çok tekrarlı uygulanan bu sistem, kalp, damar ve solunum sistemini olumlu yönde etkileyen ve yarışma öncesi iyi bir hazırlık çalışmasıdır.




22. Eksiltme Sistemi
(Descending Set Training Principle)

Bir yardımcının, egzersizi yapamayacak noktaya geldiğinizde barbell’in iki tarafından ağırlık plakalarını çıkartarak harekete devamınızı sağlamaktır. Diğer sistemlere kıyasla ağır ve şiddetli bir çalışma tekniğidir.
Sezon dışı ve yarışma öncesi hazırlık devrelerinde yapılması gereken, kaslara son derece direnç ve şekil kazandıran bir çalışma sistemidir.
Ağır bir çalışma sistemi olduğundan, günlük yapılan egzersiz sayısı 1 – 2 den fazla olmamalıdır.

23. Duygusal Çalışma Sistemi
(Instictive Training Principle)

Bir branşa ait sporcu, iyi bir vücutçu ve sistemleri programlarında uygulayan, hareketleri kuralları içinde uygulayan, kendini bilen, hangi hareketlerin vücuda daha iyi geldiğini bilen kişidir. Akıl faktörü ile içgüdüsel hareket ederek hangi hareketlerin daha yararlı olduğu tespit edilebilir. Bu sistem sayesinde sporcunun ilerlemesine ve kendisini tanımasına yardımcı olur.


24. Hız Sistemi
( Speed Training Principle)

Yapılan hareketler kaslara ne kadar yavaş yaptırılsa da bazı kas grupları değişik sinir dokuları sebebiyle hareketten daha az etkilenirler. Bütün kaslarımızın etkilenmesi için fibril ve sinir dokularını tesir altın alabilecek çalışmalar yapmak gerekir. Yeri geldiğinde hareketleri yaparken daha süratli çalışmalar yapmak hareketlerde etkili olacaktır.


25. Kısmi Tekrarlar Sistemi
( Partial Reps Training Principle)

Yapılan egzersizlerin etkisini arttırabilmek için başlangıç, orta ve bitiş zamanlarında ilave tekrar yapmak durumudur. Bu şekilde yapılan çalışmalar hem kaslarda hem de bağ dokularında kuvvet artışı meydana getirebilir. Spora yeni başlayan birinin Kısmi Tekrarlar Sistemini ara sıra uygulaması ve belli bir zaman sonra programına alması faydalı olacaktır. Sistemler değişik olduğu kadar spor yapanlarında kabiliyetleri, beslenme alışkanlıkları ve vücut yapıları da farklıdır. Çalışmalar hazırlık devresinden sonra hangi sistemin faydalı olacağını tespit ettikten sonra o sistemi uygulamak gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder