28 Mayıs 2014 Çarşamba

FUTBOL ALT YAPI - GÖRÜŞLER

Altyapı Görüşler

Profesyonel futbolda temel eğitime çok küçük yaşlarda başlamak gerekir (6-8)
Bu yaş guruplarında iyi bir oyuncuda, olmazsa olmaz üç dogmatik özellik,
- Oyun görüşü
- İyi Futbol Tekniği
- Sürat / Çabukluktur.
Bu oyuncular;
- Doğru gözlem ve testlerle ortaya çıkarılmalıdır.
Futbolda vazgeçilmez iki kural vardır;
- Futbol yetenekli oyuncu ile oynanır,
- Yetenekler bir arada antrene edilmelidir.
Bu yetenekleri ortaya çıkarmak ve doğru eğitmek Antrenörün işidir,

Futbolda Kuvvet

Futbol Maçı Sırasında Kuvvete İhtiyaç Olan Pozisyonlar:

·      İkili Mücadele Sırasında.

·      Kafa topu için sıçrama sırasında

·      Sprint sırasında özellikle sprintte ilk çıkış maksimal hıza ulaşma sırasında.

·      Özellikle kış şartlarında ağır zeminlerde.

·      Ani durma.

·      Yüksek hızda ani yön değiştirmeler sırasında.

·      Şut sırasında.

22 Mayıs 2014 Perşembe

FUTBOLDA DİNLENME DÖNEMİ


Futbol ve birçok spor dalında yaz tatili yıllık antrenman ve müsabaka dönemi hem bitiş hem de başlangıcıdır.
Uzun bir lig dönemi olan futbolda yaz tatili yıllık antrenman programının en kısa bölümüdür. Antrenman programı diyoruz çünkü bu dönem de yıllık antrenman planı içinde değerlendirilmelidir.
Yaz döneminde (ölü sezon) tatil bir haftadan uzun tutulduğunda futbolcularda koordinasyon, beceri ve fiziki yönden ciddiye alınabilecek düşüşler görülecektir. Bu düşüşler yeni sezon hazırlıklarının zaman olarak kısa tutulması durumunda da futbolcuya ciddi sıkıntı ve sakatlık riskini getirecektir.
Yaz dönemi iki aşamadan oluşu ilk bir hafta çok hafif antrenmanla geçebilecek dönem. Daha sonraki dönem aktif dinlenme dönemi. Uzmanlar yaz dönemini bu şekilde geçirilmesi yönünde görüş bildirmektedirler.

11 Mayıs 2014 Pazar

Futbolda Taktik ve Taktiğin Bölümleri


         Futbol oyununda amaca göre taktik ikiye ayrılır.
         Savunma Taktikleri
         Futbol oyununun başlangıcında her iki takımın da birer puanı vardır. Bu puanı arttırmak müsabaka içerisinde yediği golden bir fazlasını atmak ile sağlanabilir. Bu olgudan hareket ile futbol oyununda savunma yapmak, hücum yapmaktan daha kolaydır. Takımların güç dengeleri bakımından rakibinden daha zayıf olan takımlar öncelikle müsabakanın başında puan hanelerine yazılı olan puanı müsabakanın sonuna kadar korumak ve gol yememek için çeşitli savunma taktiklerine dayalı bir oyun izlerler. Savunma taktiğine bakıldığında, bir futbol takımının bir müsabakaya sahip olduğu puanı korumak anlayışı ile başlaması söz konusudur. Bu tip takımlar, genelde iyi futbol oynamak, oyuna güzel katkıda bulunmak endişesi taşımazlar. Müsabakadaki temel anlayış, rakibe istediği futbolu oynatmamaktır. Ayrıca, sürekli savunma anlayışı ile oynayan takımlarda motivasyon, dikkat ve oyundaki denge faktörleri oyunun bitimine değin korunamaz. Bu nedenle büyük bir olasılıkla savunmada gösterilen çaba boşa çıkabilir.
          Tüm bunların yanı sıra, savunmayı hiçe sayarak gerekli savunma önlemlerini almamak da, sadece hücum futbolu adına kurgulanmış bir futbol anlayışıdır. Oysa, “Hücum Futbolu” kavramı ve anlayışı, savunmayı önemsememek anlamına gelmemelidir.

Futbol Oyununda Taktik

Taktik
   

          Bütün spor dallarında olduğu gibi futbolda da istenen hedefe ulaşmak için bir program dahilinde sistemli olarak çalışmak gereklidir. Futbolun bir takım sporu olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, takımı oluşturan sporcuların aynı bedende atan tek bir kalp olarak hareket etmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için ortak amaçlar iyi belirlenmeli ve strateji iyi tahlil edilmelidir. Hedefi ve idealleri olmayan bir takımda hem teknik kadroda hem de takım içinde yer almak pek zevkli bir iş olmasa gerek!
Gol atmak ve yememek çabaları yanında, yediğinden bir fazlasını atma, bazen de  oyunu berabere bitirebilme oyunun hedefi durumuna gelir.
Taktik; oyun alanı içerisinde daha önceden belirlenen hedeflere ulaşabilmek için, mevcut şartları en iyi şekilde değerlendirerek belirli bir plan doğrultusunda sahaya aktarılan düşüncelerdir diye tanımlanabilir.
Mevcut şartların en iyi şekilde değerlendirilmesi ile amaçlanan sonuca ulaşılabilmesi için oyunu belirli bir plan ve strateji dahilinde oynama sanatıdır.
Taktik eğitim verilirken basit ve uygulanabilir olmasının yanı sıra müsabaka şartlarında verilmeye çalışılmalıdır. Görsel olanaklar sonuna kadar kullanılarak konu ile ilgili örnekler çoğaltılmalıdır. Taktik eğitiminde mevcut olan bütün şartlar göz önüne alınmalı ve eğitim bu doğrultuda verilmelidir.
Takımın yakın ve uzak hedefleri iyi belirlenmeli ve çalışmalar bu çerçevede yürütülmelidir. Yakın hedefler genellikle bir veya birkaç müsabaka devresini kapsarken, uzak hedefler bir  yılı hatta birkaç yılı kapsayan bir zaman dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde taktik ve sistem etkileşimi sayesinde diziliş ve ortak hareket etme kavramları iç içe girmiş durumdadır. Taktik kavramı, taktik eğitimi gerektiren ve belirli bir alt yapıya dayandırılarak düşünülmesi gereken bir oluşum olarak karşımıza çıkar. Taktik eğitimi almış bir takım ile çalışmak hem kolay hem de başarıyı yakalamaktaki en kolay yol olarak görülmektedir. Oyuncuların kavrama yeteneklerinin fazla olması verilmesi gereken bilgilerin tamamının geçerli kılınması ile son bulacaktır.
Oyuncuların ferdi çabalarının ortak bir çabaya dönüştürülmesi futbol oyununda başarıyı da beraberinde getirecektir. Bu yüzden taktik kavramını *Bireysel *Grup *Takım taktiği olarak sınıflandırmak yanlış olmayacaktır.