8 Şubat 2017 Çarşamba




Futbol Taktikleri 
Bir Futbol takımında;kadrosundaki oyuncuların teknik kapasitesinin yüksek ve fiziki performanslarının üstün olmalarının yanı sıra doğru yerlerde ve takım ruhuna sahip olarak oynatıldıkları zaman başarı sağlanacaktır.
Takım oyunu :
Kaleci – Savunma - Hücum anlayışını taktiksel olarak iyi organize edebilmektir.

• İyi bir kaleci nasıl olmalıdır :
Refleksleri kuvvetli,çevik,sezgi kabiliyeti olan,oyunu süzebilen ve fiziki olarak kollar ve boy uzun olması tercih edilir.Bunlar sporcuya has özelliklerdir.En önemlisi futbol tekniklerini ve kaleci drillerini çok çalışması iyi bir kaleciyi tayin eder.
• İyi bir bek (savunma )oyuncusu özellikleri :
Teknik olarak topu oyuna sokma,iyi şut atma,havadan ve yerden gelen topları kontrol edebilme ve topu iyi tutabilme özelliklerine sahip olmalı.Fiziksel olarak çabuk, dayanıklı ve dengeli bir yapıya sahip olmasının yanı sıra sağ ve sol beklerde 80-90 metrelik bir alan içinde gidip gelebilecek dayanıklığa ve hücuma katılabilecek bir yapıya sahip olması aranmaktadır.
• Libero nedir,görevleri nelerdir:
Libero süpürücü, toplayıcı,toparlayıcı anlamında görev yapar.Ön libero ve arka libero diye yer alır.Arka libero defansın arkasında son adam olarak defansın kaçırdığı topları toplar,kaleciyle defans arasında bir köprü vazifesi görür.Kafa hakimiyeti yüksek,çabuk ve dayanıklı olmalıdır.Ofsayd taktiğini uygular ve uygulatır.Ön libero defansın önünde yer alır.Bir nevi oyun kurucu olarak defansla hücum oyuncuları arasındaki bağlantıyı sağlar.Topu iyi kontrol edebilme,topu iyi saklayabilme iyi pas vererek oyunu yönlendirme kabiliyetine sahip olmalıdır.
• Kanatlarda oynayan futbolcularda hangi özellikler olmalıdır.
Sahanın kenarında oynayan oyuncular hızlı,süratli,çizgiyi iyi kullanabilen rakibini aldatan,iyi çalım atabilen,iyi şut ve orta yapabilen özelliklere sahip olmalıdır.Hücum atağını ateşleyici,forvet oyuncularına asist ilk görevi olmasına rağmen aynı zamanda golcü olmalıdır.
İyi bir forvet oyuncusu nasıl olmalıdır :
Golcü olmalıdır.Takımının oyun stiline göre çabuk,süratli,teknik havadan ve yerden gelen toplara hakimiyetinin yanı sıra her iki ayağını kullanabilmesi istenen özelliklerdir.Aynı zamanda orta sahada geriden gelen oyunculara pozisyon hazırlaması gol yollarını iyi hissedebilmesi özelliklerindendir.
•  İyi bir futbolcuda istenen özellikler :
İyi bir futbolcu aşağıdaki beş özelliğe sahip olmalıdır.Bu özelliklerin bazılarına doğuştan sahiptirler,Bazıları ise sonradan çalışmayla kazanılabilir.
1 - Stamina       - Dayanıklılık
2 - Strength      - Güç-Kuvvet
3 - Suppleness - Esneklik-Hareketlilik
4 - Speed           - Hız - Sürat
5 - Skill                         - Beceri
1 - OYUN OKUMA
•  Futbolcu gözüyle :
1 - Pozisyon Almak : Futbolda kazanmak pozisyona bağlıdır.Futbolun temel amaçlarından biri pozisyon almaktır.Bu atak ve savunma için geçerlidir.Futbolda en önemli özellik kazanmak zorunda olduğumuzun bilinmesidir.Bu bilinçle hareket edildiğinde POZİSYON çok büyük önem kazanmaktadır.
Topa göre nerede olduğunu,Top kendindeyken nerede olduğunu,top rakipteyken ve top kendi takımındayken nerede olduğunu sürekli değerlendirmen gerekir.İyi futbolcular topun nerede olduğunu görerek çok kısa zamanda karar verip pozisyon alırlar.
2 - Futbol sahasında topun hangi şekilde olduğunu görmek : Gözlerin açıksa yeterli bilgiye sahipsen,nerede duracağını,neler yapacağını,kendi takımın topa sahip oldu mu?veya olmadı mı? Eğer top rakipteyken ve eğer top bizdeyken ne yapacağımızı bilmemiz gerekir.Bize referans verecek ipuçları kale,altı pas, ceza sahası,korner direkleri,penaltı noktası ve sahanın boyutları(genişlik - uzunluk) olabilir.Ayrıca çimlerin kesimi bazı savunma oyuncularına bilgi verebilir.Bununla birlikte savunma oyuncularının topu uzaklaştırdığında orta sahaya kadar çıkmaları onlara iyi bir referanstır. Oyuncuların sürekli her tarafa bakarak rakibin vücut pozisyonunu izlemelidirler.Örneğin; rakibin uzun pas atacağını vücut şeklini gözleyerek tespit etme ve önceden pozisyon almalıdırlar. Savunmacı tespiti yaptıktan sonra öne doğru çıkış yaparak rakibini ofsaytta bırakabilir.
3 - Savunma kararları :Kendi kalenizin emniyetli bir şekilde tutulmasıdır. Takım halinde topun kazanılması için üzerine düşen görevlerin yerine getirilmesidir. Hücum ederken de savunmadaki oyuncuların güvenliği elden bırakmaması olarak özetlenebilir. Futbol sahasındaki her oyuncunun bir görevi vardır ve bunları hepsi bilmeli ve en iyi şekilde uygulamalıdır.
4 - Alan yaratmak: Top bendeyken diğer oyuncuların görevi  alan yaratmak ve benim işimi kolaylaştırmaktır.Futboldaki temel amacımız gol atmak ve gol yememektir.Önemli olan gol bölgelerindeki alanları yaratmak ve tehlikeli bölgelerdeki alanları kapatmaktır.Bu bize yardımcı olacak en iyi anahtardır.Ayrıca topa sahipken ve topsuzken de alan yaratılabilir.Örneğin topsuz oyuncu bindirme yaparak toplu oyuncuya veya toplu oyuncu içeri kat ederek bindirme yapacak topsuz oyuncuya alan yaratması gibi.
2 - SİSTEMLER
Futbolun prensipleri asla değişmez.Futbol oyununda değişmeyen prensiplerden biri de sistemdir.SİSTEMLERİ Futbolcuların saha içindeki hareketleri ve alacakları pozisyonlara dayalı olarak hazırlanan bir oyun planı olarak tarif edebiliriz.
Oyun sistemleri : 1-4-4-2, 1-4-3-3, 1-3-4-3, 1-4-5-1, 1-4-2-4, 1-3-5-2,  1-4-2-3-1  Gibi misal verilebilir.
Futbol oyunuda sistem; Genişlik-derinlik-alan yaratma,oyuncuların rolleri ve sorumlulukları,boşlukların savunulması,savunma ve hücum arasındaki geçiş,ofsayt pozisyonu ve kaleci libero ilişkileri açısından tamamen oyunculara bağlıdır.Genellikle sistemlerde iki tercih yapılır:
a)  Bir sistem önceden belirlenir ve ona göre futbolcu transfer yapılır.
b)  Veya elindeki futbolcuya göre sistem hazırlanır.
3 - STRATEJİLER
Strateji; Bir takımın topa sahip olduğu ve top rakipte olduğu zaman, ne yapmaları gerektiğinde hazırlanan bir plan olarak tarif edilir.Bir sezon veya bir maç için belirlenen plandır.
a)  Top bizdeyken : Hücum stratejileri (Atak Stratejileri)
Direkt
Endirekt
Atak stratejileri: Topa sahip olan takım atak yapan takımdır.
1- Topa sahip olma ve koruma
2- Pas ve destek : Passız atak yapılmaz.
3- Derinlik ve genişlik : Boş alan yaratmak ve boş alan bırakmamak.
4- Hareketlilik : Yer değiştirme ve atağı şekillendirmek.
5- Rakibin zayıf tarafını kullanma
6- Tempoyu kontrol etme
7- Yaratıcılık : Doğaçlama yeteneği ile bireysel hareket etmek.
8- DİREKT      : Topu kazandığın anda en kısa yoldan kaleye gitmek. Direk atak ;Futbolda bilinçsiz gelişigüzel olarak değil,topa sahip olan takımdaki oyuncuların son derece bilinçli ve çabuk bir şekilde paslı ve yardımlaşmalı olarak atağı gol ile sonuçlandırmaya çalışmaktır.Rakip savunmadaki boşluklardan yararlanarak genellikle ileriye doğru yapılan paslar ile topun olabildiğince hızlı bir şekilde rakip takımın gol bölgesine götürülmesidir.
ENDİREKT : Topu kazandıktan sonra uygun pozisyonu bulana kadar sabırla topa sahip olmak.Endirekt atak şeklinin başarılı olabilmesi için son derece teknik ve yaratıcılığa sahip oyunculara gerek vardır.Teknik kapasitesi zayıf oyunculara sahip takımlarda endirekt ataktan kaçınılmalıdır.
b)  Top rakipteyken : Savunma stratejileri
Erken savunma
Geç savunma
Savunma stratejileri : Topa sahip olmayan takım,savunma yapan takımdır.
1-  Alan ve adam savunması
2-  Pres : Topu kaptırdığın anda rakip sahada-sahanın her yerinde.
3-  Konsantrasyon : Savunmada alan daraltmak ve Tehlikeli alanlardaki yakın markajların en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktır.
4-  Atağı oyalama
5-  Takım halinde yoğun pres-Ortak kullanım.
6-  Denge - Kademe : Savunma işbirliği yapan futbolcular;arasındaki mesafeleri ve açıları,topun pozisyonuna göre hangi alanların veya hangi oyuncuların marke edileceğini bilmek ve uygulamak zorundadır.
7-  Toparlanma oyalama
8-  Alan daraltmak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder