25 Temmuz 2014 Cuma

Futbolda Aerobik antrenman çeşitleri





Normale dönme antrenmanı (rejenarasyon)

Amacı: Maç veya yoğun bir antrenman sonrası normale dönme (toparlanma)yeteneğini arttırmak



Futboldaki uygulaması:



Maç veya yoğun bir antrenamn sonrasında bağ dokusunda ve kas fibrillerinde küçük kopmalar (mikro yaralanmalar) kas hücrelerinde ölümler olabiir,bu zarar meydana geldikten sonra kaslar katı ver sert olur ve performansı azalır. Bu durum enerji depolarının tekrar doldurulma yeteneğine engel olur.

Normale dönme antrenmanı,düşük yoğunlukta yapılan bir fiziksel aktivitedir. Bu çeşit antrenman kasın daha etkili olarak toparlanmasına yardımcı olur, gördüğü zararı ve kas ağrılarını azaltır. Bu tür antrenman psikolojik bakımdan da faydalıdır ve zihinsel olarak rahatlama sağlar. Normale antrenmanında fizikel temasdan kaçınılmalı ve kas ağrısı yaratmayacak driller kullanılmalıdr. Antrenmanın süresi ortalam 40 dakika kadar olamalıdır. Topsuz veya topla yapılabilir.Eğğer topla yapılacaksa ikili mücadelelerden sakınılmalıdır.Antrenman akıcı bir şekilde düzenmeli ve nabız ortalaması  130 olmalıdır.




Düşük yoğunlukta aerobik antrenman



Üst düzey bir futbolcu bir maçta ortlama 11 km mesafe kateder. Bu nedenle oyuncular yüksek bir dayanıklılık kapesitesine sahip olmalıdır. Bu kapasite ancak düşük yoğunlukta aerobik antrenman sayesinde gelişebilir. Oyunu tamamında yüksek bir çalışma verimi ve teknik performansı korumak önemlidir. Çalışmalar topla ya da topsuz olarak uygulanabilir. Futbol antrenmanarının oyuna özgü düzenlenmesinde yarar vardır. Topla yapılan drilleri terih etmekte yarar vardır. Genel olarak bu çalışmalar  en az 6:6 oynanan oyunlarla yapılan pas tekniğine yönelik çalışmalardır. Topla veya topsuz çalışmalarda kalp atım sayısı ortalama 150  olmalıdr.



Yüksek yoğunlukta aerobik antrenman



Yüksek bir dayanıklılık kapasitesine sahip olmak için; aerobik düşük yoğunluk antrenmanı ile geliştirilen dayanıklılık aerobik yüksek yoğunluk antrenmanları ile tamamlanır.Böylece uzun zaman periyodunda yüksek yoğunlukta egzersiz yapma yeteneği arttırılır. Bu tür antrenmanlarla maksimum oksijen kullanım kapasitesi hedeflenir. Çalışmalar topla veya topsuz olarak düzenlenebilir. Topla yapılacak çalışmalar  maçta olabilecek durumlara uygun olarak yaptırılmalıdır. Düşük yoğunluk aerobik antrenmanların aksine daha az oyuncu sayısı kullanılır en fazla 4:4 ve 5:5 oyunlar oynatılır. Ortalama kalp atım sayısı 175 olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder