25 Temmuz 2014 Cuma

FUTBOLDA VERİM DÜZEYİ

Futbolda günler, haftalar, aylar ve bazen yıllar süren çalışmaların temel amacı: futbolcunun sahip olduğu sporsal verim düzeyini geliştirmek, bu düzeyin devamını sağlamak ve maç sırasında en üst düzeyde bu verimini ortaya koyabilmesini sağlamaktır. Bireysel sporlarda (güreş, halter, yüzme vb.) sporsal verimi belirleyen etkenlerin düzeylerini belirlemek ve buradan hareketle başarıya giden yolda, örneğin antrenman yönlendirme, teknik, taktik, motorik özelliklerle ilgili önlemleri alma ve uygulama takım sporlarına göre daha az sorunlu ve kolay olabilmektedir.


Takım sporlarından futbolda; oyuncuların bireysel olarak sporsal verimine etken olan faktörlerin düzeyini belirlemek olasıdır. Ancak bir futbolcunun; maçta karmaşık bir bütünlük özelliği taşıyan takımın genel sporsal verim düzeyindeki yeri nedir, ne düzeyde etkendir, gibi sorular; günümüzde halen tam olarak yanıtlanması zor sorulardır.
Tüm bunlara karşın futbolcunun sporsal verim düzeyini belirlemeyle ilgili çalışmalar onun sahadaki verimini artırma amaçlı olarak yıllardan beri yapılmaktadır. Bir futbolcunun sporsal verim düzeyi etkenleri bir bütünün parçaları olarak ele alınabilir. Bu etkenlerin büyük bir bölümü sporsal verim düzeyi testleriyle test edilebilir. Elde edilen test değerleriyle gerekli matematiksel, istatistiksel işlemler yapılarak sporsal verim etkenleri durum, gelişim düzeyleri belirlenebilir, benzerlik, farklılık nitelikleri bulunabilir.
Günümüz futbolunu araştırmak için yapılan maç analizi, ölçüm ve testleri sonucu literatürde aşağıdaki açıklamalara rastlamak olasıdır.
-Bir maç içerisinde elit düzeyde bir futbolcu yaklaşık olarak 10-14 km mesafe kat etmektedir.
-Futbolda bir defada ortalama olarak kat edilen sprint mesafesi 10-15m ve buna bağlı olarak geçen zaman ise 2-3 sn civarındadır.
-Bu kat edilen mesafenin % 80 –88 yürüme, % 20-12 orta ve yüksek şiddete koşudur.
-Futbolcu bir maçta 5-40 m arası yaklaşık 60 kez sprint yapmakta bunların toplamı ise 350m-400m kadardır.
-Dayanıklılıkla ilgili olarak yapılan testlerde; 4 mmol/l anaerobik eşik değerine karşılık gelen   profesyonel futbolcu koşu hızı yaklaşık olarak 14.0-15.o km/ saat olarak belirtilmektedir.
-Maçlarda goller; en çok % 24 oranında 76. ve 90. dakikalar arasında atılmaktadır.
-Atılan bu gollerin % 80’ i 3 pas ve aşağısında yapılan paslarla gerçekleşmektedir.
-Bir maçtaki ortalama KAH (Kalp Atım Hızı, nabız sayısı) 170, Max VO2 (Maksimal Oksijen Tüketimi) 70 ml-kg/dk.   vb.

Tüm bu açıklamalar futbolda başarılı olmanın yolunu gösteren ifadelerdir. Bu değerleri yakalamak için yapılan testler, ölçümler, maç analizleri günümüz futboluna çok büyük destek veren faktörlerdir.
alıntı: http://www.hikmetkaraman.com.tr/
Serkan Emre Sefa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder