22 Ocak 2013 Salı

Barca'da La Masia Biz de Lay Lay Lom



La Masia Barcelona'nın stadı olan Nou Camp'ın hemen yanında bulunan 1702'de çiftlik evi olarak kurulan daha sonra dünyanın dört bir yanından gelen futbolcuların eğitim aldığı bir akademi olmuştur.
Peki bu akademi içerisinde neler olmaktadır?
Akademinin temel felsefesi; La Masia’da öğrencilere çabuk düşünüp , zekalarını kullanarak oynamalarını ve topun bir sonraki pasta nerede olacağını sezmeleri öğretiliyor. Yani Barcelona'nın ve alt yapılarının şu anda oynadığı futbol.
Genelde alt yapı , A takım sistemiyle oynar. Böylece bu futbolcular A takıma çıktıklarında hazır oluyorlar. Ayrıca buradaki çocuklara kulübün arması ve forması sevdiriliyor. Buradaki sistemde topla oynama çok önemlidir. Ufak sahalarda 22 futbolcuya tek top oynamaya müsade edilen maçlar yaptırılır.Bu da çabuk düşünmeye iter oyuncuyu.Farklı mevkilerde oynatıp oyuncunun diğer oyuncunun gözünden düşünmesi sağlanır. Son vuruşların nasıl yapılacağı , boş alanları nasıl kullanılacağı da oyunculara öğretilir.Kondisyona da önem verilir ama her kondisyon çalışmasında top oyuncunun ayağında olur.
La Masia'ya genç futbolcular 7-8 yaşlarında alınır. Futbol ile ilgili gelişimlerinin yanında öğrenimlerini de aynı anda yapmalarını sağlıyorlar. Aynı bir okul gibi. Sabah sınıfta derslerini gördükten sonra öğlen idmanlarına çıkıyorlar ve daha sonra tekrar sınıflarına dönüyorlar. Sınıflarında cinsel eğitim, uyuşturucular, şöhret ve başarılı olma yolunda karşılaşılabilecek her türlü engeli aşma ile bilgilendirme yapılıyor.
Tabi bunlarla da kalınmıyor. Saygı, takım çalışması, alçak gönüllülük, fedakarlık, kendini tamamen yaptığı işe vermek ve bağlılığı öğreterek onların daha iyi oyuncu ve insan olmalarını sağlıyorlar.
Bu saydıklarımızın ve daha fazlasını başarabilen gençlere mezuniyet yolu açılıyor. La Masia'dan çok az kişi Barcelona A Takımı'na çıkabilmiştir. Mezun olanların çoğu da bu eğitimi tamamlayarak başka takımlara transfer olmuşlardır.
Bu yapının oluşmasında Hollandalı ünlü futbolcu ve teknik adam Cruyff'un payı en büyük paydır. Barca'nın başında teknik direktör olduğu zamanlarda şu andaki teknik direktör olan Guardiola'yı sağ kanat oynatan Carles Rexach'a Guardiola'yı ortasahanın ortasında oynatmasını söylemiştir.
Aynı şekilde altyapıdan yetişen Xavi ve Iniesta'nın da en büyük idolüdür Pep Guardiola.
Barcelona taraftarının sevdiği iki isim vardır; Johan Cruyff ve La Masia'nın en ünlü mezunu Pep Guardiola.
La Masia ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Fazla detaya girmeden anlatmaya çalıştım. Peki asıl anlatmak istediğim neydi?
Türkiye'de neden böyle bir işleyiş olamamaktadır? En önemli nedenini söyleyeyim. Alt yapıdaki hocaların eğitim yetersizliğinden. La Masia' da ki tüm antrenörlerin UEFA Pro lisansı bulunmaktadır. Yani aramızda dağlar kadar fark var...
Teknik direktör veya antrenör olmak isteyen gençlere, futbolu seven her bireye bu imkanı Türkiye şartlarında sağlayabilecek akademiler kurulması gerekiyor.
Galatasaray'ın 4 sene üst üste şampiyon olduğu, Avrupa'da fırtına gibi estiği zamanlardaki kadroya dikkat ederseniz Popescu ve Hagi vardı. Zamanında Barcelona'da oynamış futbolcular. Bu işleyişi ve eğitimi altyapıda almamış ama işleyişi bilen oyuncular. Klübü tanıyan oyuncular. Bunu ister istemez Galatasaray'a taşıyan futbolcular. Emre Belözoğlu'yu yetiştiren kişi kimdir? Hagi'nin ta kendisi. Antrenmanlarda birebir çalıştırmıştır. Popescu Bülent'e sakinliğinden kazandırdıklarıyla harika bir defans ikilisi oluşturmalarını sağlamıştır. Belki zamanında bunlara dikkat edilmedi ama Galatasaray'a neler kattığına dikkat edin. Bir de şimdi ki hale bakın. Biraz araştırma olsa takımlarımızın neler kazanabileceğini görebilirsiniz.
Bugün altyapı madeni olan Arsenal, Porto, Lyon gibi takımların yıllardır Avrupa'da nasıl başarılı olup zengin klüpler hale geldiğini zannediyoruz? Barca sayesinde. Arsene Wenger'in Barca'dan Fabregas'ı transfer etmeden yıllar önce Barca'da La Masia Akademisi'nden işleyiş hakkında bilgi aldı. Her sene La Masia'da eğitimi biten futbolcuları kontrol etmekteydi. Ama Fabregas dışında kimseyi kapamadı artık kolay kolay. Wenger de aynısını Arsenal'a yaptı. Hatta daha da fazlasını. Altyapıdan çıkan oyuncuları başka pilot takımlara göndererek orada top oynayarak gelişmelerini sağladı ve tekrar Arsenal'a aldı.
Lyon, Fransa'nın dev klübü. Yıllarca şampiyonluğa ambargo koyan takım. Altyapıdan yetiştirdiği oyuncular ile şampiyonluklara koşan, Şampiyonlar Ligi'nde her sene gruptan çıkan ve her seferinde biraz daha ileriye giden klüp. Aynı şekilde Portekiz'in kralı Porto. Her sene milyonlarca euro kazanıyorlar oyuncularından. Ve kazandıkları paralarla yine iyi transferler yapıyorlar. Barca gibi onlarında artık takımının alternatifinin alternatifi de hazır bulunmakta. Ya bizimkiler? Bizimkiler sadece taraftara üç büyüklerin birbirleri arasında aldım verdim yaptıkları futbolcuları izlettiriyorlar. Fark sadece renkler. Ama bir adım ilerleme yok.
Aynı yerde sayıyoruz. La Masia'yı takip ediyoruz. La havle çekip bir mucize bekliyoruz.
NOT: La Masia 2012’de kapılarını kapatacak ve bu futbol akademisi daha yeni ve modern bir binaya taşınacak. Çok enteresan değil mi? Kendilerine artık yetmediğini düşünüyor Barcelona gibi bir takım. Daha da büyümeyi istemek, yerinde saymamak bu olsa gerek.
Boşuna Barcelona'ya "Més que un club" (bir klüpten daha fazlası) demiyorlar demek ki. Bizim için hiç ama hiç ışık yok. Barca'yı izlemeye devam.
Alıntı :http://ttk.sporx.com/blog/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder