Barcelona genç akademisinin kalbi olan La Masia, sadece İspanya futboluna değil, aynı zamanda dünya futboluna da hizmet eden bir futbol atölyesi. Amor, Guardiola, Sergi, De La Pena, Puyol, Xavi, Reina, Victor Valdes, Gabri, Inıesta, Messi, Fabregas ve aklımıza gelmeyen daha birçok yıldız ya A takıma yükselip başarılı oldular ya da İspanya ve İspanya dışında birçok kulüpte adlarından söz ettirmeyi başardılar.
La Masia’ya çocuklar 7-8 yaşında katılıyorlar. Johan Cruyff’un verdiği ilhamla uygulanmaya başlayan bu sistem ileriki yıllarda büyük başarılar vermiştir. La Masia’da öğrencilere çabuk düşünüp, zekalarını kullanarak oynamalarını ve topun bir sonraki pasta nerede olacağını sezmeleri öğretiliyor. İnsanların istediği şekilde cazbedici ve etkili oyun yani. Alt yapının kuklübün felsefesinde olması transfer edecekken bu adamları kendilerini yetiştirmeyi tetikliyor.
La Masia için Barcelona çok geniş yetenek avcılarına (yani “scout”lara) sahip. İspanya’da en az 25 kişi, yurtdışında da bir çok kişi bunun için çalışmaktadır. Genelde birçok kulübün yaptığı gibi belli bir mevkide futbolcu aramaz. Teknik üstünlük, zihinsel güç, sürat ve hızla çalışan futbol beyni aranan kriterlerin arasında ön sıradadır. Bu mevkide oynayan oyuncuların çoğu zaten forvet pozisyonunda oluyor ancak bu kişiler zamanla La Masia’da 16 yaşına geldiklerinde başka mevkilere dönüşüyor.
Altyapı genelde A takım sistemiyle oynar. Böylece bu futbolcular A takıma çıktıklarında hazır oluyorlar. Ayrıca buradaki çocuklara kulübün arması ve forması sevdiriliyor. Buradaki sistemde topla oynama çok önemlidir. Ufak sahalarda 22 futbolcuya tek top oynamaya müsadece edilen maçlar yaptırılır. Bu da çabuk düşünmeye iter oyuncuyu. Farklı mevkilerde oynatıp oyuncunun diğer oyuncunun gözünden düşünmesi sağlanır. Son vuruşların nasıl yapılacağı, boş alanları nasıl kullanılacağı da oyunculara öğretilir. Kondisyona da önem verilir ama her kondisyon çalışmasında top oyuncunun ayağında olur.
Barcelona’nın alt yapısında 12 takım bulunmaktadır. Her yaş grubunda 24 oyuncu yer alır. Antrenörlerin çoğu 12 yaş takımının antrenörü de dahil UEFA Pro Lisansına sahiptir (Bu çok önemli bir noktadır). La Masia’nın en ünlü mezunu Guardiola’dır. Taraftarlardan Barcelona’da en çok sevdikleri oyuncuları sorduklarında genelde iki isim söylenir. Biri Cruyff diğeri Guardiola’dır. Cruyff Barcelona’da enternasyonalliği ve özel yeteneği temsil ederken, Guardiola da mücadeleci Katalan ruhunu temsil eder. La Masia’da çocuklar aynaya baktıklarında Guardiola’nın yansımasını görmek istiyorlar. “Cruyff bize topu çok çabuk nasıl dolaştırarak baskılı oynayabileceğimizi öğretmişti. Sadece çok özel teknik becerisi olan futbolcuları oynatırdı. Bugün de futbolcu ararken bu özelliklere bakılıyor” diyor Guardiola. Şu anda 13 kişilik bir alt yapı ekibinin başında bulunan Alexanco “ Cruyff’un belki de en büyük mirası kulübe getirdiği metodolojiydi” diyor.
Çocuklar kulübe 6 yaşından itibaren katılıyorlar ve her Cumartesi küçük vücutlarını saran Barca formaları içinde enerjik halde çalıştırılıyorlar. O yaşlarda ilerde benzemek istedikleri oyuncuların özelliklerini kapmaya çalışıyorlar.
Genç oyuncular La Masia’da yetiştip B takıma yükselmeyi umut ediyorlar. Barcelona’nın alt yapısından mezun olan 182 gencin içinden 21 tanesi Barcelona’nın A takımına yükseldi.31 tanesi İspanya birinci liginde oynadı , 74 tanesi de profesyonel olarak futbol oynadı. Cruyff döneminde mezun olan 8 alt yapı oyuncusu Stoichkov, Romario gibi futbolcularla birlikte oynadı. 1996 yılında Cruyff’un ayrılmasıyla bu işleyiş de değişti.
Guardiola, “Tam oynatmaya çalıştığımız biçimde antreman yapıyoruz diyor. Sürekli paslaşıyoruz, paslaşıyoruz ve topu akıllıca kullanmanın yollarını, iyi pozisyondaki oyuncuları bulmayı öğretiyoruz. Eğer bir oyuncu sağ ayaklıysa o zaman onun sağ ayağına pas atacaksınız. Ben İtalya’da da oynadım ama orada insanlar Cruyff’un bizlere öğrettiği ve şu anda Xavi, Iniesta ve Cesc’de görebildiğimiz bu ayrıntılar üzerinde düşünmüyorlardı” diyor.
Alexanco, “Asla skora odaklanmıyoruz,herkesi ‘kazandın mı ?’ sorusunu sormaktan çok ‘nasıl oynadın’ sorusunu sormaya teşvik ediyoruz diyor. Onları A takıma hazır hale getirecek teknik , taktik ve fiziksel gereklilikleri için ise 16 yaşından sonra konsantre olmaya başlıyorlar.” diyor.
Okudukça kıskandığım müthiş sisteme dayalı bir futbol okulu La Masia. Bizimkiler yaptıkları transfer harcamaları yerine paraları böyle bir okulun kopyası için harcasalar gelecekte belki de benim şu an yazdıklarım bizim kulüplerimiz için yazılacak. Fakat ben ne yazık ki hiç umut ışığı görmüyorum.
Alıntı: http://www.sporlog.com/yazi/la-masia/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder