13 Temmuz 2013 Cumartesi

Futbolda Katedilen Mesafe


Yapılan araştırmalarda maçlar esnasında en üst seviyedeki oyuncular tarafından koşulan ortalama toplam mesafenin her bir oyun pozisyonu arasında gözetlenen belirli farklılıklar ile yaklaşık olarak 10.000 ile 13.500 metre arasında olduğu rapor edilmiştir. Buna karşılık yapay zaman hareketli analiz tekniklerini kullanan diğer araştırıcılar ise Şampiyonlar Ligi maçlarında oynayan oyuncular için 13,746 metre mesafeden daha yüksek bir ortalama ileri sürmüşlerdir.

RIENZI ve arkadaşları (2000) tarafından yapılan çalışmada Kupa Amerika’da oynayan oyuncuların ortalama olarak 8638 metre mesafe katettiklerini ve bu mesafenin İngiltere Premier Liginde oynayan oyuncuların katettikleri mesafeden önemli ölçüde daha düşük olduğunu belirtmişlerdir. BARROS ve arkadaşları (2007) tarafından yapılan çalışmada ise 2001-2004 yılları arasındaki 55 karşılaşmayı değerlendirmişler ve Brezilya Birinci Lig futbolcularının ortalama olarak 10.012 metre ile Avrupa futbolundaki mesafeye benzer olduklarını bulmuşlardır.


Danimarka elit oyuncular için ortalama 10.800 metre, Avustralyalı elit oyuncular için 11.527 metre, Hollandalı elit seviyedeki oyuncular için 10.245 metre ve Janponya Ligindeki oyuncular için ise 9845 metrelik bir katedilen mesafe gösterilmektedir. Ayrıca Güney Amerikalı uluslararası oyunculara göre İngiltere Premier Ligindeki oyuncuların bir maç esnasında 1.5 km daha fazla koştukları bildirilmiştir.

İngiliz FA Premier Ligi oyuncularından oluşan büyük bir sporcu grubunun kullanıldığı çalışmada, bütün oynama pozisyonlarındaki oyuncuların bir maç esnasında katettikleri toplam mesafe araştırılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre bek oyuncularının 10.710 metre, hücum oyuncularının 10.314 metre, stoper oyuncuların 9885 metre, açık orta saha oyuncularının 11,535 metre ve merkezi orta saha oyuncuların ise 11,535 metre katettikleri bildirilmiştir. Bu bilgi, modern elit standarttaki İngiliz Liginde katedilen toplam mesafelerin 30 yıl öncesinde REILLY ve THOMAS (1976) tarafından yapılan çalışmadaki sonuçlara göre çok daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Avrupa futbolunda yapılan çalışmalarda aynı pozisyondaki farklı oyuncular tarafından katedilen mesafenin değişmesine rağmen, orta saha oyuncuları tarafından katedilen toplam mesafenin diğer pozisyonlarda oynayan oyunculara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca oyuncular arasındaki mesafe farklılıkları da yüksektir. Bu mesafenin farklı olması takımdaki oyuncunun pozisyonu ile ilgilidir.

Defansif oyuncular arasında bek oyuncuları genellikle defans oyuncularına göre daha fazla mesafe katetmektedir. Bunun nedeninin ise bek oyuncularırın daha fazla hucüm alanına gitmesi olduğu düşünülmektedir. REILLY ve THOMAS (1976) tarafından yapılan çalışmada, bir maç esnasında stoper oyuncuların en az mesafeyi katettikleri gösterilmiştir. BANGSBO (1994b), elit seviyedeki defans ve forvet oyuncularının ortalama olarak 10 – 10.5 km arasında bir mesafe katettiklerini ama katedilen bu mesafenin orta saha oyuncuları tarafından yapılan 11.5 km mesafeden önemli ölçüde daha az olduğunu belirtmiştir.

Danimarka ligindeki oyuncular üzerinde yapılan çalışmada, bir maçın ikinci yarısına göre maçın ilk yarısında katedilen mesafenin % 5 - 9 oranında daha büyük bir mesafe olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bir başka çalışmada ise oyuncular maçın ilk yarısında 5422 metre mesafe katederlerken, maçın ikinci yarısında ise 5292 metre mesafe katetmişlerdir.

Orta saha oyuncularının orta ve düşük yoğunluktaki aktivitelerde daha sıkça mücadele ettikleri, defans oyuncuları ve forvet oyuncularına göre daha fazla mesafe koşmalarına ilişkili olarak sahadaki diğer oyunculardan önemli ölçüde daha az zaman boyunca durağan oldukları görülmektedir. Yinede forvetlerin, orta saha oyuncuları ve defans oyuncuları tarafından takip edilen, en uzun süre boyunca ve en fazla maksimal sprint yaptıkları elde edilmiştir.

Orta saha oyuncuları mesafesinin büyük bir yüzdesini düşük yoğunlukta koşmaktadır. Hücum oyuncuları ise bir sprintte daha büyük bir oranda katetmektedir. Bu da farklı oyun pozisyonları arasındaki isteklerin farklı olabileceğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder